
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknokent’te özel öğrenciler için bilimsel oyuncaklar tasarlanıp üretimi yapıldı.
Dr. Öğretim Üyesi Sebahattin Kartal’ın özel öğrenciler için ürettiği oyuncaklar öğrencilerin görsel zekasını ve el becerilerini ve el ile göz koordinasyonunun artırılmasını sağlıyor.
Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Sebahattin Kartal özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin görsel zekâlarını artırmak ve el becerilerini geliştirmek için ahşaptan antibakteriyel oyuncaklar üretiyor. Dr. Öğretim Üyesi Sebahattin Kartal, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknokent’te ekibiyle birlikte tasarladıkları 25 adet bilimsel oyuncakla Millî Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği yarışmaya katıldı. Yapılan oyuncaklar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un Ankara’da açtığı sergide ilgi çekti.
“Derslerini kolaylaştırabilecek oyuncaklar, ders materyalleri ve deney setleri geliştirdik”
Ürettikleri ürünleri Milli Eğitim Bakanlığına teslim ettikleri ve seri üretimi yapılacağını ilerleyen zamanlarda da ihraç edileceğini belirten Kartal, “Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların özellikle matematik ve fen alanlarında zorlandıklarını gördük. Biz Teknokent’te yapmış olduğumuz çalışmalara bunları daha eğlenceli bir hale nasıl getirebiliriz, oyun mantığına nasıl dönüştürebiliriz diye başlamıştık; ilk çalışmamız böyle oldu. Derslerini kolaylaştırabilecek oyuncaklar, ders materyalleri ve deney setleri geliştirdik. Özel eğitimle ilgili ülkemizde bu zamana kadar böyle bir çalışma yapılmamıştı ve çok ciddi de eksiklik var. Çok farklı engel grupları da var. Türkiye’de ilk defa oluyor ve üniversitemizde olması da daha anlamlı. Çocuklar üzerinde burada yapmış olduğumuz materyallerin olumlu dönüşlerini görünce mutlu olduk.” dedi.
“Özel öğrencilerin sınavlarda etkili olamadığını gördük”
Kartal sözlerinin devamında üniversitedeki özel eğitimde uzmanları ile bilgisayar tasarım ve yazılım alanında uzmanlardan oluşan geniş bir bilim ekiplerini olduğunu kaydederek “Alanında uzman arkadaşlarımızla birlikte kendi atölyelerimizde prototiplerini yaptık. Özellikle görme engelli çocuklar üniversite sınavlarına, ortak sınavlara giriyorlar fakat bunlar dezavantajlı gruplar olduğu için sorularda çok etkili olamadıklarını görüyoruz. Bundan sonraki çalışmalarımız biraz daha bu gruplar üzerine yoğunlaşacak” ifadelerine yer verdi.
“Ürünler tamamen organik”
Ürünlerde kullandıkları tüm malzemelerin ahşap ağırlıklı olmasına dikkat ettiklerini ifade eden Kartal, “Kullanılan boyalar su bazlı N71 standartlarında boyaların olmasını tercih ediyoruz. Çünkü çocuklar bu materyallerle temas halinde olduğu için zararlı toksin maddelerle temas etmemeleri gerekiyor. Malzemelerimiz organik malzemelerdir” şeklinde konuştu.