Geleceğin şefleri Sivas’ta yetişiyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü öğrencileri mesleklerini okurken uygulamalı olarak öğreniyorlar. Son yıllarda geleceği parlak önü açık olduğu düşünülen bir bölüm olarak öğrencilerde oldukça bu bölümü talep etmekte.

Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü öğrencileri geleceğin mesleğine hem teorik olarak aldıkları bilgiyi gerçek hayatta, pratiğe dönüştürüyor. Öğrenci, kendi fakültelerindeki mutfakta ‘pişirme teknikleri’ dersi kapsamında yöresel lezzetlerden dünya mutfağına kadar birçok yemeği pişiriyor. Yemekler fakültede bulunan yemekhanede öğretim üyelerine, üniversite personeline ikram edilirken, dışarıdan gelenlere ise belli bir ücret karşılığında satılıyor. Öğrenciler hazırladıkları yemeklerin yanı sıra ekmeklerini de pişiriyorlar. Yaptıkları yemekleri sunumla sanata dönüştürüp servis ediyorlar. 4 yıllık eğitimlerinin ardından turizm bölgelerinde, otellerde ve restoranlarda iş bulabiliyorlar ya da kendi iş yerlerini kurabiliyorlar. Son yılların gözde meslekleri arasında olan Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü ve Turizm Lisesi öğrencileri oldukça yüksek meblağlarda iş bulabiliyorlar.

Şeker: Öğrencilerimiz gerçek hayat içerisinde uygulama yapıyorlar
Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Tuğkan Şeker, “Öğrencilerimiz pişirme teknikleri dersi kapsamında, sabahtan öğlene kadar servis kısmında hem ders kapsamında öğle yemeğimizi çıkarıyorlar, hem de teorik olarak öğrendikleri bilgileri burada uygulama fırsatı buluyorlar. Bu sayede öğrencilerimiz gerçek hayat içerisinde uygulama yapıyorlar. Aynı zamanda teorik bilgilerini pekiştirmiş oluyorlar. Diğer taraftan burada çıkan yemeğimizi fakültemizin ikinci ve üçüncü katında bulunan uygulama pilot restoranlarımızda üniversite personelimize ve dışarıdan gelenlere hizmet verecek şekilde sunumlarını yapıyorlar. Bu sunumlarda fakültemizin diğer bölümlerinin öğrencileri de görev alıyorlar. Bu sayede Turizm İşletmeciliği Bölümü öğrencileri servis kısmında, Mutfak Sanatları ve Gastronomi öğrencileri de pişirme ve sunum kısmında görev yaparak teorik bilgilerini pratiğe dönüştürüyorlar” dedi.

Şeker:Gastronomi Bölümü öğrenciler her zaman iş bulabilmektedir

Orta Anadolu’da, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Turizm Fakültesi içerisindeki gibi hizmet veren Gastronomi Bölümü olmadığını ve bunun haklı gururunu yaşadığını belirten Şeker, “Cumhuriyet Üniversitemizdeki son yıllarda dışa açık bölümlerden birisidir. Son yıllarda geleceği parlak önü açık olduğu düşünülen bir bölüm, öğrenciler oldukça talep etmekte gerek turizm lisesi mezunları, gerek düz lise mezunları tarafından gastronomi bölümü revaçta bir bölüm. Biz de okulumuzda bütün uygulamaları dünya mutfaklarını, yerel mutfaklar, unlu mamullerden, pastaya kadar bütün branşlarda uygulamalı olarak eğitim vermeye gayret ediyoruz. Mezunlar daha mezun olmadan bile okul zamanın part-time olarak otellerde, çeşitli işletmelerde çalışma şansları buluyorlar. Şu anda öğrencilerimiz otellerde, restoranlarda görev yapmakta ve çok ciddi paralar kazanmaktalar. Ülkemiz turizm noktasında önemli bir ülke, birçok turizm çeşidini de barındırıyor. Haliyle turizm sektörünün olduğu yerlerde gastronomi bölümü öğrenciler her zaman iş bulabilmektedir. Gittiğimiz, konuk olduğumuz otellerdeki mutfakların şeflerinin aldıkları maaşlar oldukça tatmin edicidir. O yüzden öğrenciler bu bölüme son yıllarda tercih ederek ve bilerek geliyorlar.” ifadelerine yer verdi.

Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Buse Doğan ise; babasının dönerci olduğunu söyleyerek, “Hayallerimin mesleğiydi. Pastacı olmayı düşünüyorum.” dedi.

İsteyerek Gastronomi Bölümü’ne geldiğini belirten  öğrencilerden Ünal Can Kutal ise “Aşçılık okulunu bitirdim. Buraya gelmemdeki esas amaç Türk kültürünü ve dünya mutfağını yaymak. Esas amacım ise ‘Michelin Yıldızı’nı’ almak ve ülkemizi gururlandırmak.” şeklinde konuştu.

Lise öğretmeninin teşvikiyle gastronomiyi tercih ettiğini ifade eden öğrencilerden Aybüke Ak da meslek lisesi öğretmeni olup öğrenciler yetiştirmek istiyor.

Haber: Hatice Koyuncu Yiğit