
Çilem TÜFEKÇİ
Hatice KASIMOĞLU
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğrencileri tarafından üretilen Kangal S4 geliştirilmeye devam ediyor.
Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Can, Otomotiv ve İmalat Mühendisliği laboratuvarında 4 ayda üretilen araca Sivas’a özgün olması adına “Kangal” ismini verdiklerini ve Sivas 4 Eylül Kongresi’nin yapıldığı tarihin kısaltmasını kullandıklarını belirtti.
Doç. Dr. İbrahim Can, yapım aşamasından şöyle bahsetti:
”Aracın yapımı tamamen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne ait. Aracın dış geometrisi çamurdan yapılarak bir heykel formatı verilip üstüne kaplama yapılmıştır. Platform ve dizayn tamamen kendi öğrencilerimize ait 20 farklı fakülteden öğrencinin katılımıyla beğeni panelinin yapıldığını en yüksek oylamayı alan modelin belirlendiğini ve aracın şuan ki halini aldığını söyledi.”
Can aracın prototip aşamasında olduklarını aktararak şunları kaydetti:
“Bundan önce ‘Kangal V1’ modelimiz vardı. Aracımızın şasisi diğerlerinden farklı olarak alüminyum kompozit malzemelerden yapıldı, hidrolik fren sistemine sahip. Trafiğe çıkılabilmesi için geliştirilmesi gerekiyor. Trafiğe çıkılabilecek ölçütlere getirilmek için çalışmalarımız devam ediyor. TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç yarışlarında elektromobil kategorisinde 67 takım arasında enerji verimi olarak 4’üncü, sıralama turlarında ise 16. sırada yer alan araç 1,5 kilovat gücünde elektrikli motora sahip ve 6 ila 8 saat arasında şarj edilebiliyor. Bu yıl ki hedefimiz ise ilk 10 a girmek.”
Kangal S4’e dışında “İnsansız Denizaltı” projelerinin olduğunu kaydeden Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Can, suyun 5 m altında uzaktan kontrollü su altı kamerası ile görüntü alabilen bir su altı aracı üzerinde çalıştıklarını belirtti. Can, geçen yıl yapılan Teknofest yarışlarında 64 takım içerisinde 7. Olduklarını ve İçişleri Bakanlığından plaket aldıklarını söyleyerek konuşmasını noktaladı.