SİVASLI USTA AHŞAP OYMACILIĞINI DÜNYAYA TANITIYOR

SİVAS'TA BAKKALLIK YAPAN VE HOBİ OLARAK BAŞLADIĞI AHŞAP İLE ÇELİK OYMA SANATIYLA ÇELİK NACAK, BASTON GİBİ BİRÇOK EL SANATI ESERLER ÜRETEN HAYATİ ARSLAN ÜRETTİĞİ ÜRÜNLERİ AMERİKA BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNE GÖNDERİYOR. (UĞUR YİĞİT/SİVAS-İHA)

Sivas (Hatice Koyuncu Yiğit):Sivas’ın kültürel değerlerinden biri olan ahşap, kemik tarak, tespih sanatı Hayati Ünsal’ın, ellerinde şekil alıyor. Geçimini bakkallık yaparak sağlayan Ünsal, boş zamanlarını hobi olarak başladığı ahşap ile çelik oyma sanatıyla çelik nacak, baston gibi birçok el sanatı eserler üretiyor. Ürettiği eserleri başta Amerika olmak üzere; birçok Avrupa ülkesine gönderiyor.

Evli ve 3 çocuk babası olan Hayati Ünsal(48), kent merkezinde Sait Paşa Caddesi üzerinde bakkal işletiyor, hobi olarak ahşap ve çelik oyma sanatıyla ilgilenmeye başladı. Ünsal, evinde kurduğu küçük atölyesinde; testi oymacılığı,  çelik nacak, baston, kemik tarak, sürahi, tespih, oymalı ahşap sandık ve tablo gibi ürünler üretiyor. Ahşabı, toprak testiyi, kemik tarağı ve nacağı el işçiliğiyle sanat eserine dönüştüren Ünsal, sipariş üzerine gelen talepleri hazırlıyor. Baston ve çelik nacaklar bin lira ile 3 bin lira arasında satılıyor.” diye konuşuyor.
Hayati Ünsal, meslek hayatıma bakkal olarak devam ettiğini ve hobi olarak ahşap ve çelik oyma sanatına başladım. Oyma sanatına başladım, tespihle uğraştım. Ondan sonra nacak oyma, baston oyma, çömlek oyma falan derken gece dükkânı kapattıktan sonra sabaha kadar bu işlerle uğraşıyorum” şeklinde konuştu.

Ünsal, ”Çıraklar yetiştirmek istiyorum

Zamanla taleplerin artmaya başladığını belirten Ünsal; “Nacak talebi artmaya başladı. Sivas’ımızda kaybolmaya yüz tutmuş bazı şeyler vardı biz bunları gün yüzüne çıkartalım dedik. Kaşıktır, kemik taraktır, Sivas bıçağıdır, su testisi, çömlektir bunlarla beraber bastonu da ön planda tutarak tespih oyma sanatı, işleme sanatı bunlarla uğraşıyorum. Taleplerimiz gün geçtikte daha çok artıyor. Yetişmek için uğraşıyorum. Bu mesleği arkamdan gelecek yeni nesillere bırakmak istiyorum. Çıraklar yetiştirmek istiyorum. Bu unutulmaya yüz tutmuş bir sanattı” diye ifade etti.
“Amerika ve Avrupa’ya gönderiyorum”

Ürünlerinde çiçek motifi kullanmayı sevdiğini ifade eden Ünsal, “Çiçek motifi daha güzel oluyor. Osmanlı motifleri de kullandığımız oluyor; ama Osmanlı motiflerinde üç boyutlu canlılık vermek zor oluyor. Tamamen yüzeysel olduğu için Osmanlı motifi biz genelde canlı çiçek motiflerini kullanıyoruz. Sivas’ımıza ait kültürel olarak Çifte Minare, Eğri Köprü gibi şeyleri isteyenler oluyor. Canlı obje çalışmayı sevmiyorum. Kendime ait motiflerim var. Genelde yurt dışından talepler oluyor. Amerika ve Almanya’dan isteyenler oluyor. İş adamlarına gönderdiğimiz oluyor, hediye olarak bürokratlar gönderiliyor. Taleplerimi devamlı artıyor. Sivas’ın ismi duyulsun istiyorum. Unutulmaya yüz tutmuş eserlerimiz gün yüzüne çıksın istiyorum” dedi.

Haber: Hatice Koyuncu Yiğit